Vær opmærksom på disse ekstraudgifter når du køber hus

Når man kigger hus, kigger man efter prisen på lånet. Dette betyder, at man ofte overser vigtige udgifter i forbindelse med købet og vedligeholdelsen af huset senere. Andre poster, som kan komme bag på dig er:

Renter

Det er ikke en hemmelighed at der løber renter på et lån, men vidste du, at du kun kan finansiere 80% af lånet med et realkreditlån? Herefter kan du tage 15% som et banklån, hvilket ofte er meget dyrere. De sidste 5% skal du selv lægge.

Tinglysning

Når du køber et hus, køber du rettigheden til jorden og huset. Dette skal registreres ved staten og kaldes “tinglysning”. Processen sikrer, at du som køber er den eneste der gør krav på ejendommen. Du kan gratis søge oplysninger i tingbogen via tinglysning.dk, men det koster noget at få dit nye hus tinglyst. Tinglysningsafgiften er 1.660 kr. plus omkring 0,5% af ejendomsværdien.

Advokatudgifter

I forbindelse med tinglysning, kontraktunderskrivelse eller andre papirtunge opgaver, kan det være en fordel at hyre en advokat eller en anden professionel som enten kan gøre det for dig, eller guide dig igennem processen.  Advokatbistand kan være rigtig dyrt, men det kan også spare dig for ubehagelige overraskelser senere.

huskøb4

Tilstandsrapport

Det er vigtigt at vide hvad du går ind til når du køber hus. Selvom de mellem 5.000 og 20.000 kr. for en tilstandsrapport kan lyde af mange penge, så er det ingenting i forhold til det, det koster hvis du efter købet finder ud af, at der er noget galt med fundamentet, at huset har et ualmindeligt dårligt energimærke eller at der er fugt i kælderen. Udover at du muligvis undgår nogle grimme overraskelser kan du også forhandle købsprisen baseret på rapporten.

Grundskyld, ejendomsskat og grønne afgifter

Den skat der skal betales af din bolig består af disse tre ting. Oversimplificeret og afrundet er der tale om: Ejendomsskat: 1% af ejendomsværdien. Grundskylden fastsættes af kommunen og er mellem 1,5 % og 3,5 %. Grønne afgifter beregnes i forhold til dit forbrug. Det vil i praksis sige, at du betaler ekstra for vand, el og varme.

Ejendomsmæglere og købermæglere

Hvis du stadig er forvirret, kan det være en god idé at investere i en god købermægler. Find en som er lokal – bor du i Århus bør din købermægler være specialiseret i Århusområdet. Købermægleren kan hjælpe dig igennem forløbet og gøre det til en mere behagelig oplevelse.

Købersmægler
Søndersøvej 27
2820 Gentofte
Tlf: 30 40 80 70

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *