En tredje omgang tænder

Tandsæt

Det moderne menneske får i dag kun 2 tandsæt, som man kalder det. Vi får vores første tænder i den tidlige barndom, og disse holder kun nogle få år. Når man kigger på sådan en ”mælketand”, kan man måske godt forstå, hvorfor den er nødt til at vige for de mere barske voksentænder. Når en mælketand falder ud, er det netop fordi at voksentanden, eller din rigtige tand, er på vej op neden under. Når vores voksentænder er kommet op og på plads, er vi nødt til at passe på dem. Der kommer nemlig ikke flere.

Der kan dog være mange årsager til, at en eller flere voksentænder må udgå af dit tandsæt. Det kan være, at tandroden rådner på grund af infektion grundet dårlig mundhygiejne, du kan miste tanden i en ulykke, eller tanden kan flække ved tygning af noget hårdt. Mulighederne er mange. I gamle dage kunne dette betyde, at tanden blev fjernet (hvis den ikke allerede var væk), og det ville blot efterlade et hul mellem dine tænder. I dag er det imidlertid muligt at lave fundamentet til, at en ny tand kan sættes fast, hvor den gamle sad. Det kaldes et implantat, og det er den lægevidenskab, der giver dig adgang til det tredje tandsæt. Langt de fleste tandlæger kan hjælpe dig med at få indsat et implantat, det være sig en tandlæge i Århus såvel som i København. I korte træk indopereres der en metalpind, der hvor din tandrod før var. Derefter kan der på metalpinden påsættes en falsk tand af porcelæn, der ligner en rigtig tand. På den måde kan man egentlig ikke se, at du har fået indsat en kunstig tand.

Har du allerede et implantat, og skulle det ske, at din kunstige tand faldt af, må du have en akut tid hos en tandlæge. Men frygt ej, i dag kan du faktisk hoppe af toget på Århus banegård og finde en tandlæge lige ved banegårdspladsen, der kan tage imod dig akut.  Du kan nemlig ikke selv sætte den kunstige tand på igen, men det kan en tandlæge.

Overvejer du, om et implantat er en løsning, der kunne passe til dig, så tal med din tandlæge. De vil nok selv foreslå det, hvis du eksempelvis har udsigt til at få revet en tand ud, der ikke er dine visdomstænder. Der er faktisk næsten ikke det, en tandlæge ikke kan vejlede dig i, når det kommer til din mund og dine tænder.

Ivident
Banegårdspladsen 4, 3. sal
8000 Aarhus C
Tlf. 78 77 17 12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *